Informe ‘Pedala i Reporta’: aproximació a l’estat de la infraestructura ciclista a Barcelona

Bicicleta Club de Catalunya-BACC és una associació que impulsa l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport i defensa els drets i els deures dels i les ciclistes. Dissenyem campanyes de promoció, elaborem projectes, estudis i activitats amb valor afegit.

Analitzem la infraestructura dels carrils bici i tots els seus elements reconeguts com a fonamentals per al foment i desenvolupament de la bicicleta a les ciutats.

Aquest informe es tracta d’una primera aproximació d’anàlisi de la infraestructura, resultat de la recopilació col·laborativa de dades proporcionades per la ciutadania, qui ha compartit troballes relacionades amb el mal estat i el manteniment inadequat dels carrils bici de Barcelona. La recollida de dades s’ha portat a terme a través de la plataforma ‘BiciZen’ – www.bicizen.org, emmarcada en el projecte “Pedala i reporta” del BACC.

Aquesta anàlisi ens proporciona les bases per a futurs estudis més exhaustius de l’estat i el manteniment de la xarxa de carrils bici de la ciutat.

La ciència ciutadana i la col·laboració voluntària han estat l’eina per a abordar aquesta complexitat i documentar l’estat de la infraestructura ciclista.

Objectiu principal

Recopilar incidències relacionades amb el mal manteniment de la infraestructura ciclista de Barcelona per a reclamar el seu manteniment i la millora de la xarxa ciclista arreu de la ciutat.

Resultats obtinguts


Descarrega l’informe complet (CAT)

Descarrega l’informe complet (CAST)

Conclusions

Les persones que es mouen amb bicicleta diàriament mereixen comptar amb una infraestructura de qualitat. Amb aquest informe s’evidencia un manteniment inadequat de carrils bici a Barcelona. Les dades recopilades mostren problemes seriosos: paviment deteriorat, pintura desgastada i separadors trencats, moguts o desapareguts.

Els problemes detectats en els carrils bici analitzats subratllen la necessitat d’abordar no sols la quantitat de quilòmetres, sinó també la qualitat i el manteniment al llarg del temps. Per aquest motiu, urgeix d’una revisió profunda del manteniment de la infraestructura ciclista en els carrils i connexions de la xarxa ciclista de la ciutat.

A més a més, és necessari disposar dels màxims estàndards de qualitat i seguretat i exigir qualitat i seguretat en cadascun dels processos que engloba la construcció d’un carril bici:

   

   • Disseny, projecció, creació, instal·lació i manteniment. Les contractacions, els proveïdors, els controls de qualitat i manteniment són essencials per a garantir l’èxit continu de la infraestructura ciclista.

  I per últim, cal destacar que la construcció de carrils bici amples, segurs, inclusius i connectats, així com el seu correcte manteniment, contribueix al fet que aquests siguin percebuts de manera positiva per part de la ciutadania i faci que més persones els usin, independentment de l’edat i la condició física.

    

    • Amb la col·laboració de Bicizen

   • Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona
    

   Compartir

   Relacionat