Nosaltres

Qui som?

Som el Bicicleta Club de Catalunya, una associació de ciclistes urbans enamorats de la bicicleta. Impulsem la bicicleta com a mitjà de transport i defensem els drets i deures dels ciclistes. 

Som una associació sense ànim de lucre que neix l’any 2001, declarada d’utilitat pública segons la resolució JUS/1097/2011, de 27 d’abril. El nostre àmbit territorial d’actuació és Catalunya.

L’associació està formada per persones usuàries de la bicicleta, que representem els interessos dels ciclistes. Elaborem campanyes de promoció i proposem solucions a les ciutats i pobles que volen introduir la bicicleta a la mobilitat urbana per transport o per lleure. Els nostres objectius generals queden recollits en els nostres estatuts.

L’equip humà del BACC està format per persones provinents de diferents branques: enginyeria, ambientals, màrqueting i comunicació, socials i relacions públiques, que treballen amb el convenciment que la bicicleta té i tindrà un paper protagonista en la mobilitat de les nostres ciutats. Però el valor més important que tenim són els 1.000 socis i simpatitzants i l’equip de voluntaris.

Per què el BACC?

Volem construir un país que integri la bicicleta de forma real en la seva mobilitat quotidiana. Treballem perquè els usuaris de la bicicleta puguin moure’s de forma segura pels carrers de les ciutats.

Existim per millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant l’ús de la bicicleta.

Per què la bicicleta?

La bicicleta és el mitjà de transport més pràctic, saludable, econòmic i divertit que existeix. L’ús excessiu del vehicle privat motoritzat és una de les principals causes de l’emergència climàtica, el soroll, l’ocupació de l’espai, l’accidentalitat i nombrosos problemes de salut.

La bicicleta vol dir menys contaminació, menys soroll, més salut, ciutats més agradables, més espai al carrer, més seguretat, més tranquil·litat… vol dir un transport que beneficia tothom.

La bicicleta és el mitjà de transport més ràpid i eficient a la ciutat, perquè les distàncies urbanes són curtes i fàcils de fer. La bicicleta, combinada amb el transport públic, és un vehicle també competitiu per a llargues distàncies.

Representem els interessos ciclistes

Allà on es parla de la bicicleta, el BACC hi és. Allà on no se’n parla, el BACC la posa a l’agenda política.

Treballem per aconseguir que la bicicleta esdevingui un transport de masses. Creem eines per sensibilitzar i augmentar el nombre d’usuaris i oferir serveis per als usuaris actuals. 

Aportem i introduïm solucions. Al BACC establim vincles i convenis amb organismes públics i operadors de transport, per tal d’ajudar a introduir projectes innovadors i solucions infraestructurals, i sovint les importem com a bones pràctiques d’altres ciutats usuàries de la bicicleta.

Transparència

La transparència és un dels puntals fonamentals de la gestió del BACC.

Com entitat líder en el sector, tenim la responsabilitat de donar a conèixer la màxima informació de la gestió dels nostres recursos, l’impacte de les nostres accions o projectes, les aliances amb altres entitats públiques o privades i el nostre posicionament per a la defensa de drets i deures dels ciclistes.

El BACC és una associació sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública segons la resolució JUS/1097/2011, de 27 d’abril.

BACC està registrat com a Grup d’interès pel Departament de Justícia de la Generalitat per dur a terme activitats susceptibles d’influir directament o indirectament en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques, en l’elaboració de propostes normatives o en la presa de decisions, en defensa d’un interès propi o de tercers o d’un interès general.

La nostra entitat està inscrita en el Registre d’Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el Cens d’Entitats de Voluntariat i en el Cens d’Associacions, Grups i Xarxes de Participació Juvenil de Barcelona.

És membre de Barcelona + Sostenible, del Pacte del Temps de Barcelona i de la cooperativa de serveis Coop57.

Estatuts

Coneix els objectius generals de l’entitat i el seu funcionament.

Memòries

Memòries anuals de l’entitat.

Junta directiva

L’equip humà que és al capdavant del BACC de forma voluntària i altruista per a representar el conjunt de sòcies i socis i fer-se càrrec de la gestió de l’entitat.

Participació i acords

El BACC forma part de diferents organitzacions i òrgans consultius:

Pacte de la mobilitat
Ajuntament de Barcelona

Carreteres compartides i Mobilitat en bicicleta
Generalitat de Catalunya

Mesa de la Bicicleta
Generalitat de Catalunya

Grup d’experts del Consell de mobilitat de l’Àrea Metropolitana.

School Chance Projecte europeu
Dept. Territori i sostenibilitat Generalitat i Ajuntament de Girona

Acord de col·laboració amb eurecat (Centre tecnològic de Catalunya)

Per últim, formem part de diverses plataformes, com ara la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i Diagonal per a tothom.