Imatge cedida pel 9Nou – Foto: Albert Llimós
Comencem pel principi: Què és un Bicibus?
Un bicibus és una iniciativa que consisteix en realitzar els desplaçaments escolars des dels domicilis dels nens/es fins al col·legi de manera grupal i segura amb bici. L’objectiu és fomentar la mobilitat activa, l’autonomia dels menors, l’ús de la bici i la mobilitat sostenible. És complementari al camí escolar (o pedibus) que també existeix en moltes ciutats.
Això que pot semblar una ocurrència o una invenció en època de pandèmia, realment no ho és. El concepte Bicibus existeix des d’almenys l’any 2003 a diverses ciutats d’Itàlia com aquesta de Reggio Emilia o aquest altra de Gènova.
En l’àmbit nacional, també es van fer propostes de Bicibus a Leganés (Madrid) en el 2012 i a Madrid el 2018, avui encara hi ha algun Bicibus en funcionament… A Catalunya, també hi va haver intents encara que en aquell moment no van acabar de funcionar.
Ara mateix, la iniciativa bicibus existeix des de poblacions de poc més de 3.000 habitants (Sant Julià de Vilatorta) amb poc trànsit i carrers pacificats, fins a la metròpolis de Barcelona. Això demostra que no existeix una limitació de grandària o tipus de ciutat per a desenvolupar aquestes iniciatives.
Per què se’n parla tant ara?
Resulta que l’escenari de postpandèmia ha fomentat una major consciència en la mobilitat diària. Això unit a un major ús de la bicicleta (com ja analitzem aquí, i aquí) ha creat l’entorn perfecte per a la proliferació d’aquestes iniciatives. El bicibus actual va començar a Vic (Osona) al començament del curs 2020-2021 gràcies a la insistència de diverses persones. El que en un primer moment va ser vist com una ocurrència, actualment té 11 centres vinculats i més de 16 rutes de bicibus, amb uns 260 alumnes fent-lo servir cada divendres.
A partir del mes de febrer-març, la AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) s’ha involucrat en el projecte, fomentant i donant suport a rutes bicibus a l’àrea metropolitana de Barcelona, la qual cosa provocat noves rutes a altres ciutats. I una vegada popularitzat, han començat a créixer en múltiples llocs.
També es parla molt del bicibus per l’impacte que està generant. En molt poc temps, el bicibus ha crescut d’una iniciativa de només un centre educatiu, a ser un moviment de canvi. En el format actual cada divendres, hi ha 26 rutes de bicibus a Catalunya. Desplacen més de 500 alumnes a més de docents, pares i mares, que sumen més de 600 persones desplaçant-se amb bicicleta als centres educatius en rutes de 2-3 km.
Encara que pugui sorprendre, això té un impacte directe en la reducció de l’ús del vehicle privat: redueix en més de 200 els cotxes que es fan servir per a portar als fills/es al col·legi. Impacte directe en la sostenibilitat, a més de fomentar una mobilitat activa sostenible.
Com funcionen els Bicibus?
Una ruta de bicibus funciona de la mateixa manera que un autobús (d’aquí el símil de ‘bus’). Disposa de diverses parades en les quals els alumnes esperen que arribi (o si és la primera parada, a donar el tret de sortida) el bicibus. Normalment, un grup d’alumnes/as i pares-mares queden a l’inici de la ruta, recullen als participants, donen algunes explicacions (com circular sempre pel centre i en fila) i comencen la ruta.
Un exemple de ruta i parades de un bicibus de Barcelona ( Bicibus AMB)
Segons va avançant i arriben a les parades del recorregut, es recullen més participants de les parades. És important destacar que els alumnes s’han d’inscriure i avisar en quina parada estaran esperant al bicibus, a fi que no falti cap i tota la ruta sigui segura.
Comprovat que hi són tots, revisió d’armilles reflectants i casc (els menors de 16 anys estan obligats per llei), cap a la següent parada. I així, fins a arribar al centre educatiu, tots els alumnes avancen en un gran grup. L’edat dels participants del bicibus va des de primària (5-6 anys) fins a secundària. A partir d’aquí, encara que de moment no ho hem vist, també es poden organitzar bicibus per alumnes de institut i d’aquesta forma fomentar fer servir la bici. Potser aviat ho veurem a Vic o Igualada…
Alguns detalls no els veus clars? No passa res. Aquest vídeo d’una ruta de bicibus a Barcelona segur que te’ls aclareix:
El bicibus del Col·legi Reial Monestir de Sarria (cortesia de Yago Raventos)
Informació útil:
- Qui els organitza? Actualment l’organització de les diferents rutes de bicibus recauen principalment en la comunitat educativa, pares, mares i a través de les AFA (Associació de famílies d’alumnes) dels centres. A més a més, existeixen dues App mòbils per a apuntar-te a les rutes i parades que funcionen en algunes ciutats. Són les següents:
– BusBici APP (disponible aquí) – Cobertura a tota Catalunya. També permetrà a centres de València i Balears unir-se a aquesta iniciativa.
– Bicibús AMB App (disponible per a Android/iOS) – Cobertura a la zona metropolitana de Barcelona.
- Tenen cost? No. Actualment tots els bicibus són gratuïts per a les persones que hi participen.
- Vull un. Què necessito per a muntar un bicibus? El més important és que no és necessari un material específic, però sí uns passos perquè la iniciativa sigui un èxit. Ajuda disposar del suport del centre educatiu i la involucració de les AFES o pares/mares, perquè les rutes de bicibus puguin crear-se, donar-se a conèixer i sobretot tenir voluntaris per a conduir i arribar realitzar els bicibus de cada divendres.
– Tota la informació la trobareu en la web de bicibus aquí. També ofereixen assessorament i acompanyament en la creació d’aquestes iniciatives.
Per Oier Martinez Violet. Enginyer en Organització industrial i Màster en Sistemes de Transport (UPV-EHU). Expert en mobilitat.
Twitter: @Windwer.
Si t’ha agradat aquest article, ajuda’ns a poder-ne publicar més