Més de 40 entitats demanem treure les motos de les voreres a Barcelona

Comunicat de Premsa

1 de Febrer de 2023

Més de 40 entitats demanen treure les motos de les voreres

“Recuperem Les Voreres | Fem fora les motos de les voreres” és una proposta de les entitats Catalunya Camina, ECOM, BACC, FAVB, Eixample Respira, PTP, P(A)T i Revolta Escolar a l’Ajuntament de Barcelona per incloure la prohibició d’estacionar motos a les voreres dins l’Ordenança de Circulació de Vehicles i Vianants que es modificarà i aprovarà durant les properes setmanes.

Més de 40 entitats i organitzacions ja s’han adherit a aquesta proposta, entre elles l’aFFaC, Elite Taxi, i diverses associacions veinals, associacions de famílies i organitzacions ciclistes

#RecuperemLesVoreres | Fem fora les motos de les voreres

El context d’emergència climàtica a la ciutat de Barcelona i l’evidència científica de l’impacte negatiu sobre la salut provocada pel trànsit motoritzat (+1000 morts prematures anuals) i la seva alta sinistralitat (+200 ferits greus i +20 morts anuals), fa indispensable desincentivar l’ús d’aquest tipus de vehicles i afavorir els modes de transport sostenibles, sent el caminar el més prioritari de tots ells.

La llei estatal sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària prohibeix l’aparcament de vehicles a motor a sobre de les voreres. A Barcelona els cotxes van baixar de les voreres a principis dels 90, però no així les motos. L’Ordenança de circulació de vianants i de vehicles permet explícitament des del 2006 l’estacionament de motos a les voreres quan es compleixen determinades condicions. Tot i això, a la ciutat hi ha diàriament 90.000 motos i ciclomotors estacionant a les voreres sense complir aquestes condicions establertes a la normativa municipal, ocupant 260.000 mᒾ d’espai públic i creant situacions de risc.

Durant més de 20 anys, l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana no han estat capaços de fer complir la normativa existent. Fa 6 anys que l’Ajuntament realitza campanyes informatives sobre la normativa d’aparcament de motocicletes, i tot just ara al gener s’inicia la 13a fase. Cap d’aquestes campanyes ha resultat ambiciosa i eficaç. Es dona l’agreujant que l’Ajuntament de Barcelona ha declarat que no farà complir la normativa fins que no solucioni el nombre d’aparcaments de moto a calçada. Malgrat el recent increment del 27% de places, amb més de 80.000 places senyalitzades a vía pública, el problema d’ocupació de voreres continua vigent. 

L’urbanisme està canviant la ciutat per recuperar espai públic per al veïnat i prioritzant la mobilitat activa. És incomprensible que aquesta transformació no vagi acompanyada d’un canvi a l’Ordenança que alliberi espai a totes les voreres de la ciutat i així garantir el dret a l’accessibilitat per a que totes les persones puguin desplaçar-se sense obstacles.

    

Per aquests motius, les entitats sotasignants demanem:

  • A l’Ajuntament de Barcelona, prohibir estacionar motos a les voreres, incloent aquesta norma en la modificació de l’Ordenança de circulació de vianants i de vehicles que es portarà a aprovació durant el mes de febrer.
  • Als grups municipals, que donin suport a fer fora les motos de les voreres i votin favorablement a aquesta modificació de l’Ordenança, tal com es van comprometre durant el debat electoral del 7 de Maig del 2019.
Compartir

Relacionat