La Bicicleta per anar a la feina i l’Estat d’Alarma pel Coronavirus

El BACC (Bicicleta Club de Catalunya) és una associació que impulsa l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport i vetlla pels drets i deures de les persones usuàries, per a qualsevol propòsit. Entre la població en general, l’ús de bicicleta continua associant-se encara a l’ús esportiu. No obstant això, són cada vegada més les persones que fan servir la bicicleta com un vehicle particular per als seus trajectes diaris.

El Reial decret que declara l’Estat d’Alarma pot consultar-se íntegre en el BOE: https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/14/pdfs/BOE-A-2020-3692.pdf

L’Estat d’Alerta limita la llibertat de moviment, a peu o en qualsevol mena de vehicle, segons el propòsit del viatge, i només permet sortir de casa per a una sèrie d’activitats:

Article 7. Limitació de la llibertat de circulació de les persones.

1. Durant la vigència de l’estat d’alarma les persones únicament podran circular per les vies d’ús públic per a la realització de les següents activitats:

a) Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
b) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
c) Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.
d) Retorn al lloc de residència habitual.
e) Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
f) Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
g) Per causa de força major o situació de necessitat.
h) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa que haurà de fer-se individualment, tret que s’acompanyi a persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

Des del BACC cridem a totes les persones amants de la bicicleta amb propòsits d’oci o esport a quedar-se a casa mentre duri aquesta situació.

També volem recordar a les autoritats, mitjans de comunicació i la societat en general que l’ús de bicicleta per als trajectes inevitables ha de continuar sent possible, amb tota la normalitat que permeten aquestes circumstàncies. La bicicleta és un vehicle particular, perfectament vàlid per al transport individual. A més, atès que normalment les bicicletes permeten major distància respecte a altres usuaris, no impliquen confinament en un espai tancat (com un autobús o un tren), i solen ser d’ús individual, és probable que la bicicleta sigui un dels mitjans més segurs per a prevenir contagis.

Veiem adequat recordar les següents precaucions de seguretat per a l’ús de bicicleta en situació d’alerta per coronavirus:

  1. Moure’s individualment. No es permet el transport de passatgers, tampoc amb bicicleta.
  2. Han de respectar-se les distàncies de seguretat de 1,50 m com a mínim entre persones, també si circulen amb bicicleta o es detenen en semàfors.
  3. En cas de compartir bicicletes entre diverses persones, recomanem extremar la neteja del manillar, rentar-se les mans abans i després de cada ús, o millor encara emprar cada persona la seva bicicleta individual per a minimitzar el risc de contagi.

Recomanem als municipis que disposin de serveis de bicicletes, patinets, motocicletes o altres vehicles compartits que prenguin mesures de conscienciació als seus usuaris i així com la neteja periòdica dels vehicles. El contagi del coronavirus es pot produir per tocar superfícies infectades. Durant l’ús dels vehicles compartits, és molt raonable que pugui donar-se aquesta situació. Els usuaris hauran de tenir present les mesures de precaució necessàries:

  • Rentar-se les mans abans i després de començar el trajecte
  • Esternudar o tossir amb la boca i nas tapant-se un mocador o l’avantbraç
  • Evitar tocar-se la cara durant el trajecte.

Una situació excepcional requereix mesures excepcionals. Des del BACC tenim la certesa que seguirem endavant i junts podrem reprendre l’activitat esportiva i d’oci quan hàgim tornat a la normalitat. I perquè això es produeixi com més aviat millor, és necessària la col·laboració de tots els sectors de la societat.

A Barcelona, a 16 de març de 2020


El BACC (Bicicleta Club de Catalunya) es una asociación que impulsa el uso de la bicicleta como medio de transporte y vela por los derechos y deberes de las personas usuarias de bicicleta, para cualquier propósito. Entre la población en general, el uso de bicicleta continúa asociándose todavía al uso deportivo. Sin embargo, son cada vez más las personas que emplean la bicicleta como un vehículo particular más, para sus trayectos diarios, sin un propósito de ocio ni de deporte.

El Real Decreto que declara el Estado de Alarma puede consultarse íntegro en el BOE:

https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/14/pdfs/BOE-A-2020-3692.pdf

El Estado de Alerta limita la libertad de movimiento, a pie o en cualquier tipo de vehículo, según el propósito del viaje, y solo permite salir de casa para una serie de actividades:

Artículo 7. Limitación de la libertad de circulación de las personas

1. Durante la vigencia del estado de alarma las personas únicamente podrán circular por las vías de uso público para la realización de las siguientes actividades:

a) Adquisición de alimentos, productos farmacéuticos y de primera necesidad.

b) Asistencia a centros, servicios y establecimientos sanitarios.

c) Desplazamiento al lugar de trabajo para efectuar su prestación laboral, profesional o empresarial.

d) Retorno al lugar de residencia habitual.

e) Asistencia y cuidado a mayores, menores, dependientes, personas con discapacidad o personas especialmente vulnerables.

f) Desplazamiento a entidades financieras y de seguros.

g) Por causa de fuerza mayor o situación de necesidad.

h) Cualquier otra actividad de análoga naturaleza que habrá de hacerse individualmente, salvo que se acompañe a personas con discapacidad o por otra causa justificada.

Por tanto, desde el BACC llamamos a todas las personas amantes de la bicicleta con propósitos de ocio o deporte a quedarse en casa mientras dure esta situación.

También queremos recordar a autoridades, medios de comunicación y la sociedad en general que el uso de bicicleta para los trayectos inevitables ha de seguir siendo posible, con toda la normalidad que permiten estas circunstancias. La bicicleta es un vehículo particular como tantos otros, perfectamente válido para el transporte individual. Además, dado que normalmente las bicicletas permiten mayor distancia respecto a otros usuarios, no implican confinamiento en un espacio cerrado (como un autobús o un tren), y suelen ser de uso individual, es probable que la bicicleta sea uno de los medios más seguros para prevenir contagios. 

Vemos adecuado recordar las siguientes precauciones de seguridad para el uso de bicicleta en situación de alerta por coronavirus:

  1. Debe viajarse individualmente. No se permite el transporte de pasajeros, tampoco en bicicleta. 
  2. Deben respetarse las distancias de seguridad de 1,50 m como mínimo entre personas, también si circulan en bicicleta o se detienen en semáforos.
  3. Para el caso de bicicletas que se compartan entre varias personas, recomendamos extremar la limpieza del manillar y las manetas de freno y cambio y lavarse las manos antes y después de cada uso, o mejor todavía emplear cada persona su bicicleta individual para minimizar el riesgo de contagio.

Al hilo de esto, recomendamos a los municipios que dispongan de servicios de bicicletas, patinetes, motos u otros vehículos compartidos que tomen medidas de concienciación para sus usuarios y la limpieza periódica de los vehículos. El contagio del coronavirus se puede producir por tocar superficies infectadas y después llevarse la mano a la boca o la nariz. Durante el uso de los vehículos compartidos, es muy razonable que pueda plantearse esta situación. Los usuarios deberán tener presente las medidas de precaución necesarias:

  • Lavarse las manos antes y después de empezar el trayecto
  • Estornudar o toser con la boca y nariz cubiertas con un pañuelo o el antebrazo
  • Evitar tocarse la cara durante el trayecto

Una situación excepcional requiere medidas excepcionales. Desde el BACC tenemos la certeza de que seguiremos adelante y juntos podremos retomar la actividad deportiva y de ocio cuando hayamos vuelto a la normalidad. Y para que esto se produzca cuanto antes, es necesaria la colaboración de todos los sectores de la sociedad.

En Barcelona, a 16 de marzo de 2020

Compartir

Relacionat