7 recomanacions de llibres ciclistes

El BACC et dona algunes recomanacions per si vas perdut/da i no saps què llegir.

1. “El libro de la bicicleta”. Roderick Watson y Martin Grey. H. Blume Ediciones. Any 1978

libro de la bicicleta Aquesta és una petita gran joia que ha caigut fa poc a les nostres mans i que fa un repàs de tot allò que hem de conèixer de la nostra companya de “viatge”: des de la seva història i el seu funcionament mecànic, recordant-nos els múltiples usos que se li ha donat al llarg dels anys (en el seu moment la bicicleta va ser un vehicle de guerra!) fins a les conseqüències socials que té el seu ús. Us volem deixar algun fragment d’aquest llibre que estan de rabiosa actualitat.
Contrariamente al coche, que a menudo se utiliza como un carrito de la compra motorizado, la bicicleta mantiene el equilibrio apropiado entre el individuo, su libertad en relación a la de los otros, y su potencia física de movimiento. Es más, cuatro ciclistas necesitan la mitad del espacio utilizado por un coche, y probablemente ese coche sólo lleva a una persona. Esos cuatro ciclistas no son ruidosos ni contaminan el aire, y la fabricación de todas sus máquinas ha utilizado solamente 1/250 de la energía necesaria para construir el coche del que hablamos.” “No espere a que el litro de gasolina cueste 1.000 pesetas. Hágale un corte de mangas a la crisis energética. El carril-bici, aunque sea inminente, aún tardará algún tiempo en ser una realidad. Si bien España es el segundo país más montañoso de Europa también es el que tiene uno de los climas más benignos; llueve poco, no hace demasiado frío…las cuestas arriba se compensan con las cuestas abajo.”

2. “Rodamón. Una volta al món amb bici”. Xavi Narro. Ediciones B. Any 2015

rodamon Tots en algun moment de les nostres vides ens hem fet una promesa, sobretot quan érem petits. La d’en Xavi Narro va ser donar la volta al món amb bicicleta en complir els trenta anys. I quan aquesta data arriba, tot i tenir-ho “tot” decideix emprendre un apassionant viatge que el portarà pels cinc continents. Moltes hores i molts quilòmetres amb un mateix per reflexionar i trobar a faltar als éssers estimats.  Si estàs en un moment de la teva vida que no saps cap a on “tirar” aquest és el teu llibre, perquè el més important no és a on arribes sinó el teu propi camí que has seguit per arribar-hi.

3. “Damas en bicicleta. Cómo vestir y normes de comportamiento”. F.J. Erskine. Editorial Impedimenta.  Any 1897

damas en biciA l’Anglaterra de l’època victoriana el paper social de les dones és irrellevant, fins al punt que quan es casaven amb un home aquestes es convertien en una altra de les possessions del marit. És en aquets context en el que sorgeix el terme emprat com la “Nova Dona” per descriure a totes aquelles dones que trencaven amb els seus rols tradicionals de dona i esposa, reivindicant un activisme polític mitjançant el sufragisme o el protofeminisme i la defensa dels seus propis drets. Per a les dones començar a utilitzar la bicicleta seria una eina molt important per començar el llarg camí cap a la igualtat… Però ja us podeu imaginar que no tothom hi estaria a favor. Aquest manual es publica l’any 1897 per donar consells a totes aquelles dones que volen utilitzar la bicicleta per assolir la seva llibertat i igualtat i ens recorda el paper revolucionari que en el seu dia va tenir el nostre estimat vehicle.

4. “Por amor al ciclismo”. Ainara Hernando. Editorial Cultura Ciclista. Any 2014.

por amor A través d’aquest llibre podrem conèixer què és el que va fer que Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alberto Contador i així fins arribar a 10 grans renoms del ciclisme actual descobrissin la seva passió pel ciclisme. El seu primer contacte amb la bicicleta, les seves primeres curses i el difícil camí que van emprendre per poder algun dia arribar a ser com els seus ídols. Des d’una perspectiva molt intimista, Ainara Hernando ens relata en curts però intensos capítols com els grans del ciclisme d’avui dia van començar la cursa de la seva vida.

5. “Cyclists & Cycling Around the World. Creating liveable & Bikeable Cities”. VVAA. Editors: Juan Carlos Dextre, Mike Hughes, Lotte Bech. Fondo Editorial. Any 2013.

cyclistsaround Aquest llibre és un compendi de 25 articles en el que es detallen bones pràctiques portades a terme a diverses ciutats del món per fer de la bicicleta una realitat en els seus carrers. Què han fet ciutats com Àmsterdam, Copenhaguen, Portland, Guadalajara (Mexico), Lima, Sevilla o Barcelona perquè la bicicleta esdevingui un mitjà de transport habitual per a milers de persones? Quins són els beneficis econòmics i ambientals de l’ús de la bicicleta? Com impacta a les vides de milions de persones utilitzar la bicicleta cada dia per fer els seus desplaçaments quotidians? Aquesta obra us servirà d’inspiració en les vostres reivindicacions ciclistes i sobretot us donarà els arguments perquè l’estament polític es quedi “sense excuses”

6. “Biciosos ¿Por qué vamos en bici? Y otras preguntes que te haces cuando vas a pedales”. Pedro Bravo. Editorial Debate. Any 2014.

biciosos En Pedro Bravo amb el seu peculiar estil ens explica responent a trenta preguntes els motius per deixar el cotxe i començar a moure’t en bicicleta encara que el primer sigui aparentment més ràpid. També tracta aspectes com l’etern debat ciclista- vianant sempre apostant per un respecte absolut per les normes de circulació, el paper de la bicicleta elèctrica i la importància de l’activisme com a motor de transformació social. Si no ens organitzem no ho aconseguirem… Ja saps que de l’”altra banda” estan molt ben organitzats!

7. “La Bicicleta. Mito, técnica y pasión”. Francesco Baroni, Ediciones Llibreria Universitària Barcelona.  Any 2008

mito-tecnicaSi heu arribat aquí i us heu llegit els 6 llibres anteriorment recomanats, aquest darrer és un bon complement gràfic per donar color i imatges a les lletres que us han vingut acompanyant. Aquest preciós llibre (no precisament de “butxaca) és un molt bon recull en imatges de la història de la bicicleta i com aquesta ha anat transformant-se amb una metamorfosi perfecta per adaptar-se als diferents usos que se li han vingut donant al llarg dels anys. Des de la bicicleta com a joguina, fins a la bicicleta urbana, passant per la de carretera, muntanya o BMX, l’evolució dels seus components així com els materials emprats en la seva construcció. Un “imperdible”.]]>

Compartir

Relacionat