> Per Kim Gili – Bicicleta Club de Catalunya

Ruta 6

Zona: Catalunya – Baix Empordà / Alt Empordà

Introducció a la ruta

Els termes

L’Ajuntament de l’Escala ha recuperat un antic camí envoltat de parets o murs de pedra seca per passejar-hi a peu i amb bicicleta tot terreny. Les obres de recuperació, tot i no estar del tot acabades, han deixat un vial prou atractiu per donar una volta sencera en forma de sender local senyalitzat. Curiosament aquest camí fa de partió entre les comarques del Baix i l’Alt Empordà i comunica Riells de Dalt-Cala Montgó amb la zona del Parc Animal de Sobrestany i la Muntanya Gran del massís del Montgrí.

{gallery}cicloturisme/ruta6/introduccio{/gallery}

Els Termes, doncs, és un nou sender local que permet endinsar-se per unes zones bastant atractives que queden als afores de la població L’Escala-Riells. La ruta cicloturística que proposem des del BACC s’endinsa per l’àrea PEIN del Massís del Montgrí i fa un rodeig o volta circular per camins ciclables a cavall de les dues comarques abans esmentades.

Descripció de la ruta

Aquest itinerari circular que us proposem parteix de Riells de Dalt (L’Escala), molt a prop de cala Montgó (Alt Empordà). Per situar-se al punt de sortida cal dirigir-se a l’esmentada platja per la carretera que hi comunica des de Riells. Just quan la carretera comença a baixar en direcció als càmpings i la zona de mar, veurem a la nostra dreta un cartell per dirigir-se al Càmping Neus 2ª, punt des d’on començarem la ruta, just al començament del carrer Camí del Milà.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt1{/gallery}

Km. 0 (alt. 60m). Baixem pel carrer Camí del Milà cap al càmping Neus.

Km. 0,400 (alt. 50m). Trobem un camí de terra o trencall senyalitzat amb un pal amb cartells verds. Aquí comença el sender local dels Termes. Ens dirigim als Cortals Nous, tot girant a la dreta.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt2{/gallery}

Km. 0,650 (alt. 55m). Trobem un pas barrat als vehicles de motor (pals de fusta i rocs). Continuem endavant sense perdre de vista els senyals verd/blanc del sender local.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt3{/gallery}

Km. 1,000 (alt. 65m). Fita de terme núm. 3 del camí dels Termes.

Km. 1,260 (alt. 55m). Rètol d’entrada al Camí dels Cossís. Seguim recte el camí principal. Aquí comença el carrer dels Termes d’una urbanització de Riells.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt4{/gallery}

Km. 1,625. A la nostra esquerra contemplem un bosc cremat per un incendi forestal intencionat, ja fa 3 anys enrera.

Km. 1,730 (alt. 60m). Finalitzem de fer una curta pujada i passem pel costat del rètol d’entrada al Camí de la Pedrera d’en Lleial. Comencem a trobar els murs de pedra seca.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt5{/gallery}

Km. 2,000 (alt. 65m). Passem pel costat d’una àrea de descans, amb bancs per seure. Entrada al Camí de Sant Briu (antic camí ramader)l. Seguim recte en lleugera pujada.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt6{/gallery}

Km. 2,220 (alt. 65m). Trobem l’entrada al Camí del Palau.

Km. 2,280. Arribem al costat d’un grup de pals que envolten l’entrada d’una finca particular amb el nom “Termes”. Passem pel costat de les pilones de fusta clavades al terra i seguim endavant, en baixada.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt7{/gallery}

Km. 2,580 (alt. 50m). Trobem un eixamplament del camí amb el nom d’Arraconall de carro.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt8{/gallery}

Km. 2,610. Barraca de paret, amb dos seients de pedra construïts a la mateixa paret de pedra seca.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt9{/gallery}

Km. 2,700 (alt. 50m). A l’esquerra trobem un clot amb un rètol Puig de les Sorres. Es tracta d’un espai que devia tenir antany una immensa duna de sorra portada per la tramuntana des de la platja d’Empúries, d’una superfície aproximada de 80 ha. Actualment, però, la duna ha desaparegut, la qual cosa és de lamentar ja que formava un veritable ecosistema que calia haver conservat.

Km. 2,730 (alt. 50m). Fi del camí exclusiu per a bicicletes i vianants, al costat de l’entrada al Camí del Puig al Coll de les Dunes o Coll d’Empúries. Seguim endavant, rodejant les pilones, per una pista de sauló, en pujada (SW).

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt10{/gallery}

Km. 2,850 (alt. 55m). Mentre pugem per la pista continuem trobant a l’esquerra més restes de paret seca i boscos de pins plantats per fixar les sorres acumulades.

Km. 3,080 (alt. 40m). Baixem fins a desembocar a una pista més important. A la cruïlla, senyalitzada, girem a l’esquerra cap a Sobrestany i Bellcaire (SW).

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt11{/gallery}

Km. 4,940 (alt. 40m). Per terreny pla hem anat seguint aquesta pista fins que arribem a una cruïlla de 4 camins. Hem de tombar a l’esquerra (E) per una pista planera (cap a la dreta –E- aniríem a la casa de colònies de Torre Ferrana i al Parc Animal de Sobrestany).

Km. 5,260 (alt. 45m). Som en un sot amb duna continental fixada mitjançant restauració forestal iniciada al segle XIX (rètol). Aquí comença un camí forestal d’ús restringit (PEIN El Montgrí). A l’estiu, si el risc d’incendi és elevat, la circulació motoritzada es pot prohibir temporalment. Comencem a pujar.

Km. 5,400 (alt. 50m). Bifurcació. Girem a l’esquerra (E) cap a la muntanya del Montgrí.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt12{/gallery}

Km. 6,010 (alt. 75m). Trobem un rètol del Forest de la Muntanya Gran (PEIN Montgrí). Des d’aquí ja comença a haver-hi una bona vista de la serra i del pla de Sobrestany i Bellcaire d’Empordà (W).

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt13{/gallery}

Km. 7,180 (alt. 160m). Replà i fi de la forta pujada. Som al costat d’un cartell de zona d’alt risc d’incendi. Si girem la vista cap al sud, veurem la silueta del castell de Montgrí. Seguirem recte cap al E.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt14{/gallery}

Km. 8,960 (alt. 145). La pista va fent tobogants molt espaiats. Ara som en un replà abans de l’última pujada, just al costat d’una pedra plana pintada amb el nom d’un sender PR “Ruta del Vent”. Seguim recte, pujant, en direcció E.

Km. 9,570 (alt. 180m). Punt més alt de la ruta. Comencem a devallar cap a la pista que ens durà de retorn a Riells.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt15{/gallery}

Km. 9,730 (alt. 170m). Ens trobem una pista travessera molt ampla. Girem a l’esquerra (N), en baixada.

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt16{/gallery}

Km. 10,440 (alt. 155m). Ruïnes d’una casa de pagès, a la dreta, al costat d’un gran extensió plana i desemboscada. Seguim baixant per la pista principal.

Km. 11,010 (alt. 145m). El camí comença a agafar més pendent. A la dreta hi ha les ruïnes d’un antic campament militar.

Km. 11,460 (alt. 110m). Som en una cruïlla on el camí de terra que seguíem fins ara es torna asfaltat. La nostra ruta segueix avall, per la pista forestal asfaltada.

Opcional:

Si girem a la dreta i després a l’esquerra, seguirem una altra pista de terra que ens durà fins a la Punta Ventosa i la Punta del Milà, un penya-segat d’uns 100 metres d’extraplom que té una vista impressionant sobre el mar i la cala Montgó. L’anada i la tornada a aquesta extraordinària balconada es fa pel mateix camí i cal vigilar perquè el terra és ple de pedres cantelludes que molesten força en el pedaleig (la distància total és de 3,100 km i 30 metres de desnivell).

{gallery}cicloturisme/ruta6/punt17{/gallery}

Km. 12,450 (alt. 70m). Passem una pedredra abandonada, a l’esquerra. La pista asfaltada remunta una curta pujada.

Km. 13,810 (alt. 50m). Passem pel costat de l’entrada del Càmping Neus (2ª categoria).

Km. 14,140 (alt. 40m). Inici del carrer Camí del Milà. Seguim recte.

Km. 14,440 (alt. 50m). Fi de la Ruta dels Termes, davant de la carretera de Riells de Dalt a cala Montgó.

Fitxa informativa

Localització i accés:
El punt d’inici es troba a Riells de Dalt, a l’inici del carrer Camí del Milà, al costat de l’Avinguda Montgó.

Distància i recorregut:
14 quilòmetres amb 440 metres (si es fa la ruta opcional de la Punta del Milà, la ruta s’allarga fins als 17,540 quilòmetres). Carrer Camí del Milà, Camí dels Termes (sender local senyalitzat), camí de can Jepot a Sobrestany, pista forestal de la Muntanya Gran (PEIN El Mongrí), Eixart d’en Pi, pista forestal de l’Estartit a Riells de Dalt, (desviació opcional: Punta del Milà i Ventosa), pedrera, càmping Neus 2ª, sorreres d’en Català, carrer Camí d’en Milà.

Tipus de camí
El tram final és asfaltat i cal vigilar amb el trànsit, ja que la baixada per la pista és ràpida i fa moltes giragonses. Els trams per camins d’ús agrícola i forestal són de terra compactada amb sauló, amb prou amplitud per sentir-se còmode i segur pedalant. Totes els trams descrits tenen molt poca dificultat tècnica i no presenten gaires complicacions, excepte en els punts en què cal travessar trencaïgues i canvis de pendent. Ruta senyalitzada només parcialment amb panells verticals estandaritzats. Si plou molt alguns camins poden acumular aigua i formar-se bassals.

Desnivell:
235 metres de pujades i baixades.

Dificultat:
Baixa o Mitja, segons l’estat de forma física. Degut al desnivell no és una ruta adecuada per nens i nenes de poca edat, ja que el desnivell acumulat i les característiques geomòrfiques d’alguns trams de pista del recorregut no les fan aptes per aquests grups d’edat.

Aigua potable:
Cal proveïr-se d’aigua potable abans d’emprendre la ruta, ja que en el camí no hi ha cap font d’aigua potable.

Època recomanada:
Durant tot l’any. No es recomana de realitzar la ruta en dies de forta tramuntana.

Equip:
Bicicleta de muntanya, bidó d’aigua, casc i ulleres protectores.

On menjar:
A Riells de Dalt: cala Montgó i platja de Riells, o dins del nucli antic de l’Escala. També hi ha el bar-restaurant Les Voltes del Parc Animal de Sobrestany. Per més informació truqueu a l’oficina de turisme de l’Escala.

Més informació

Consell Comarcal Alt Empordà, c. Nou, 48. Tel. 972 50 30 88, fax 972 50 56 81 (http://altemporda.ddgi.es, ccaemp@ddgi.es).
Oficina de Turisme de l’Escala-Empúries, Patronat Municipal de Turisme. Plaça de les Escoles, 1. 17130 L’Escala. Tel. 972 77 06 03, fax 972 77 33 85 (www.lescala.org, lescala@lescala.org).

]]>