> Per Kim Gili – Bicicleta Club de Catalunya

Ruta 3

Zona: Catalunya – Alt Empordà

Introducció a la ruta

Amb aquesta bici-ruta acabem el darrer recorregut cicloturístic que hi ha senyalitzat a la comarca de l’Alt Empordà. L’itinerari transcorre per la zona nord de la plana alt empordanesa i connecta entre sí les dues poblacions de Figueres i Roses.

{gallery}cicloturisme/ruta3/introduccio{/gallery}

Aquest recorregut combina en parts més o menys iguals, les pistes de terra i asfaltades. L’orientació va d’oest a est i s’integra per la zona agrícola de la plana i per la part més septentrional de la Ruta dels Estanys (bici-ruta núm.1) del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Descripció de la ruta

Descripció de la ruta: Si comencem a pedalar a Figueres, hem de situar-nos al costat de l’aparcament municipal dels Fossos (pròxim a l’estació RENFE) i del col.legi La Salle.

Anirem cap al nord-est i traspassarem la via del tren per un pas a nivell i seguirem el carrer asfaltat de l’altra banda. Hem d’estar molt atents als poc visibles pals quilòmètrics i als plafons informatius de les cruïlles que ens informaran del camí asfaltat que hem de seguir, sempre en direcció est i cap a Vilanova de la Muga.

Entrarem al nucli de Vilatenim (connexió per camí asfaltat amb el monestir de Vilabertran) i seguirem els indicadors de direcció que hi trobarem (km 2,1). El camí és completament pla i passarem pel costat d’una àmplia zona cultivada amb canals de rec formigonats. Deixarem a la dreta la cruïlla que va a Palol i seguirem endavant.

Aviat arribarem al gual que travessa el riu Muga i girarem a l’esquerra per assolir la població de Vilanova de la Muga (connexions senyalitzades amb la vila medieval de Peralada i amb Castelló d’Empúries), poble que disposa d’una bonica i ombrívola àrea de descans a l’entrada (km 7,4), amb una font d’aigua potable i un bonic mirador del riu.


{gallery}cicloturisme/ruta3/descripcio{/gallery}

Després de visitar l’església de Santa Eulàlia –romànica del segle XII i XIII–, farem via, per pista de terra, seguint sistemàticament els pals indicadors. El proper llogarret habitat és l’Estanyol (km 11,3), punt que ens permet, si ens plau, de desviar-nos per una nova connexió fins el pròxim municipi de Pedret i Marzà on hi ha la bonica església romànica de Sant Esteve de Pedret.

Si en canvi decidim continuar endavant, tombem a la dreta per una tranquil.la carretera asfaltada que aviat hem de deixar i anar a trobar una altra d’igual ferm que du a Vilaüt, tot atravessant la riera de Pedret.

Vilaüt (km 15,2) el camí torna a ser de terra (connexió amb la ruta dels Estanys dels aiguamolls de l’Empordà, amb Pau i Palau-saverdera) i trobem al cap de pocs centenars de metres l’enllaç amb la Bici-ruta núm.1 o dels Estanys (foto dreta) descrita al Ciclo Times del mes de setembre. Sense perdre de vista els senyals indicadors, anem avançant fins a creuar la carretera GIV-6103. Després la ruta va coincidint amb les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR-92 fins a Roses, i, per tant, és molt difícil de perdre’s. Trobem una part del camí molt deteriorada entre un canyar, amb un ferm molt destrossat, abonyegat i on és fàcil trobar grans bassals amb fang (cal anar amb molt de compte!).

Arribem a l’encreuament amb la carretera GIV-6102, la qual travessem i seguim recte endavant. Situats al barri de la Garriga, encara veiem distant la badia de Roses per una part visualment oberta que ens mostra un dels sectors urbanitzats menys afavorits d’aquell tros de litoral. Tornem a creuar dues carreteres, la GI-614 i la GI-610, i arribem al costat de la Ciutadella de Roses (km 21).

El mar ja és a tocar i finalitzem la nostra pedalada al passeig marítim de Roses.

Fitxa informativa

Localització i accés:
El punt d’inici oficial es troba situat molt a prop de l’estació RENFE de Figueres, a l’aparcament municipal dels Fossos, al costat del col.legi La Salle.

Distància i recorregut:
21 quilòmetres. Aparcament dels Fossos (Figueres), Vilatenim, Palol, riu Muga, Vilanova de la Muga, Estanyol, Vilaüt, connexió amb Ruta dels Estanys, Roses.

Tipus de camí
Trams per petites carretes asfaltades (tram Figueres – Vilatenim – Palol – Vilanova de la Muga, Estanyol-Vilaüt, tram urbà de Roses) amb poc trànsit en general (excepte a Roses), i trams per camins d’ús agrícola de terra compactada amb grava. Totes les vies tenen molt poc desnivell i no presenten gaires dificultats, excepte una petita part del sender GR-92 a l’alçada del Rec de les Closes, entre la GIV-6103 i la GIV-6102. Ruta senyalitzada amb pals i panells verticals estandaritzats. Si plou molt alguns camins es tornen força impracticables.

Desnivell:
50 metres de pujades i 75 metres de baixades en sentit a Roses.

Dificultat:
Baixa. És aconsellable que els nens i nenes petits vagin sempre vigilats per un adult, sobretot en els trams asfaltats on passen cotxes.

Aigua potable:
A Figueres, Vilanova de la Muga i Roses.

Època recomanada:
Durant tot l’any. La primavera i la tardor són dues èpoques ideals. L’estiu té l’al·licient de poder-se banyar a la platja de Roses. En el cas que bufi fort la tramuntana, és millor ajornar l’excursió per un altre dia sense vent.

Equip:
Bicicleta de muntanya o híbrida, comptaquilòmetres, bidó d’aigua, i ulleres protectores contra els mosquits.

On menjar:
A Figueres, Vilanova de la Muga i Roses.

Accessos i comunicacions

Autopista: A-7, de Barcelona a la Jonquera: sortida a Figueres; carreteres: N-II, de Barcelona a la Jonquera. Ferrocarrils: Barcelona-Portbou. Informació al tels. 902 24 02 02, 972 20 70 93 i a la web: www.renfe.es . Estacions properes: Figueres i Vilajuïga. Autobusos: SARFA, Tel. 902 30 20 25, web: www.sarfa.com

Més informació


Oficina de Turisme de Figueres, plaça del Sol. Tel. 972 50 31 55 ( www.figueresciutat.com). Oficina de Turisme de Peralada, plaça Peixateria, 6. Tel. 972 53 88 40 (www.peralada.org). Oficina de Turisme de Roses, Avda.de Rhode, 101. Tel. 972 25 73 31 (www.roses-costa-brava.com )

]]>