> Per Kim Gili – Bicicleta Club de Catalunya

Ruta 2

Zona: Catalunya – Alt Empordà

Introducció a la ruta

Si l’anterior bici-ruta s’endinsava pel Parc dels Aiguamolls de l’Empordà (i això ho podíem fer gràcies a la senyalització de la nova Ruta dels Estanys), ara podrem gaudir d’una curta i també senyalitzada ruta acabada d’estrenar que va del poble de Sant Pere Pescador cap a la desembocadura del riu Fluvià i ressegueix la zona litoral de la platja de Sant Pere Pescador.

{gallery}cicloturisme/ruta2/introduccio{/gallery}

Es tracta d’un itinerari ben pla (excepte el curt tram que travessa per un pontet el riu Fluvià) de només 5 quilòmetres. Si ens situem a la població de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) veurem de seguida que és un poble d’estiueig ple de turistes estrangers (degut als càmpings) i on circulen un munt de gent amb bicicleta durant les hores diürnes i també a la nit.

Descripció de la ruta

La vila de Sant Pere Pescador està envoltada d’espais naturals de gran interès paisatgístic, i travessat pels meandres calmosos del riu Fluvià. Situada al bell mig de la bonica Badia de Roses, té un encant molt visitat, sobretot per l’extensa platja de dunes i sorra fina amb prop de set quilòmetres de llargada. L’economia ha estat tradicionalment basada en l’agricultura (hi ha molts camps de fruiters) i la pesca, però ara el turisme ja ha desplaçat aquests sectors en un segon terme.

La bici-ruta de la platja de Sant Pere Pescador parteix del carrer del Carme (en ple centre de la vila) en direcció est. Atravessarem el pont sobre el riu Fluvià i, tot seguit, girarem a l’esquerra cap un petit parc que hi ha just al costat del marge dret del riu. El camí de terra està balisat amb senyals verticals. Aviat trobarem un pas estret: és el pont del Molí sobre un braç o canal del riu Fluvià. Superat aquest obstacle, enfilem una suau pujada i seguim resseguint el riu en direcció est cap al càmping “La Gaviota”. Hi ha també l’alternativa de pujar una rampa més inclinada fins a la carretera asfaltada de la platja, al costat del càmping “El Río”, i dirigir-se a mar fins haver sobrepassat el càmping “Las Palmeras”, on trobarem l’enllaç amb la bici-ruta, just al costat del càmping “La Gaviota”.

{gallery}cicloturisme/ruta2/descripcio{/gallery}

Allà on s’acaba la carretera asfaltada, cal girar a la dreta per un camí de terra que al principi és rodejat de canyes. El camí està senyalitzat i és força intuïtiu. Sempre pedalarem per un terra una mica sorrenc i bonyegut que fa que no poguem agafar velocitats gaire altes. Veurem com deixem enrera dos altres càmpings, “L’Àmfora” i “Aquàrius”, per assolir, després de passar una carretereta asfaltada, el càmping “Les Dunes”, just al costat de la reixa metàl.lica protectora. El camí de tornada és millor fer-lo en sentit invers, tot i que també es pot circular per la carretera asfaltada que surt del costat de Les Dunes i es dirigeix a Sant Pere Pescador tot passant per l’urbanització Bon Relax. I, si es té un mapa topogràfic de la zona i una mica més de temps, es pot anar a enllaçar amb el sender GR-92 a la vora del Rec del Molí, arribar-se al municipi de l’Armentera i acostar-se fins al pont del riu Fluvià de Sant Pere Pescador.

Aquest itinerari comparteix la fitxa informativa de la bici-ruta dels Estanys. Només he de comentar que el desnivell és inapreciable i que la distància d’anada és de 5 quilòmetres. La distància de tornada, per descomptat, depèn del camí que es decideixi agafar. Si es va amb nens petits, cal tenir molta cura en els trams asfaltats i durant el traspàs del pont de fusta del rec del Molí.

 

Fitxa informativa

Localització i accés:
Entre les poblacions de Sant Pere Pescador i Castelló d’Empúries, per la carretera GIV-6216, es troba el trencall indicat del Centre d’Informació del Cortalet.

Distància i recorregut:
5 quilòmetres d’anada. De tornada depèn del camí que s’esculli

Tipus de camí
Camí de terra compactada, comuna en terrenys agrícoles i zones de camps, amb alguns trams asfaltats que poden correspondre a carrils bici, carrers d’urbanitzacions o bé carreteres de poc trànsit en general. També trobarem alguns senders, estrets i ombrívols, al costat de zones humides pròximes a conreus. Camí senyalitzat amb pals de fusta amb pintura blava i senyals verticals estandaritzats.

Desnivell:
Poc desnivell

Dificultat:
Baixa

Aigua potable:
Al costat de l’oficina d’informació del Cortalet, Empuriabrava i Castelló d’Empúries. Cal portar una bona provisió d’aigua potable si es fa en època de forta calor.

Època recomanada:
Durant tot l’any. La primavera i la tardor són dues èpoques ideals. En el cas que bufi la tramuntana, és millor ajornar l’excursió per un altre dia sense vent.

Equip:
Bicicleta de muntanya, comptaquilòmetres, binocles, guia d’identificació d’aus i ulleres protectores contra els mosquits. Es poden llogar bicicletes a Sant Pere Pescador o Roses, almenys durant la temporada turística. Per més informació trucar a l’Oficina de Turisme.

On menjar:
Les Voltes (Castelló d’Empúries) 972 25 08 31. Can Trona (Sant Pere Pescador) 972 52 00 34.

Accessos i comunicacions

Autopista: A-7, de Barcelona a la Jonquera: sortides a Figueres i Orriols (l’Escala); carreteres: N-II, de Barcelona a la Jonquera. Ferrocarrils: Barcelona-Portbou. Informació al tels. 902 24 02 02, 972 20 70 93 i a la web: www.renfe.es. Estacions properes: Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Vilamalla, Figueres i Vilajuïga. Autobusos: SARFA, Tel. 902 30 20 25, web: www.sarfa.com

Més informació

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà – El Cortalet – Tel. 972 45 42 22 ( <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy43091 = 'pnaiguamolls.dma' + '@'; addy43091 = addy43091 + 'gencat' + '.' + 'net'; var addy_text43091 = 'pnaiguamolls.dma' + '@' + 'gencat' + '.' + 'net'; document.write( '‘ ); document.write( addy_text43091 ); document.write( ‘‘ ); //–> n pnaiguamolls.dma@gencat.net <!– document.write( '‘ ); //–> Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la <!– document.write( '’ ); //–> ) Web: www.aiguamolls.org. Es pot visitar el parc de forma lliure durant les hores de llum cada dia de l’any, sempre respectant les normes del parc. El pàrquing del Cortalet és vigilat i s’ha de pagar una tarifa reduïda per estacionar-hi el cotxe. Departament de Medi Ambient – Parcs de Catalunya, web dels Aiguamolls: www.parcsdecatalunya.net/aiguamolls.htm Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries, plaça dels Homes, 1. Tel. 972 15 62 33 (www.castellodempuries.net). Oficina de Turisme d’Empuriabrava, c. Puigmal, 1. Tel. 972 45 08 02 (www.empuriabrava.com). Oficina de Turisme de Sant Pere Pescador, Tel. 972 52 00 50 (www.santpere.org). Oficina de Turisme de Roses, Avda.de Rhode, 101. Tel. 972 25 73 31 (www.roses-costa-brava.com).

]]>