> Per Kim Gili – Bicicleta Club de Catalunya

Ruta 1

Zona: Catalunya – Alt Empordà

Introducció a la ruta

Actualment els aiguamolls de l’Empordà són els segons en importància a Catalunya, després dels del Delta de l’Ebre. L’interès biològic, ja que acull nombroses espècies animals i vegetals, sumat al seu gran valor paisatgístic, cultural i, fins i tot, socioeconòmic, fan que valgui la pena visitar-lo. No en va l’any que ve, celebrarem a Catalunya un congrés europeu a l’entorn de la Carta Europea de Turisme Sostenible, que farà palès la perspectiva, cada vegada més important, que representen els parcs com elements dinamitzadors del territori. Conèixer per estimar, estimar per protegir i ser capaços de fer d’aquesta protecció una fabulosa eina per canalitzar adequadament el flux de visitants interessats a satisfer el seu desig de gaudir d’un medi viu i preservat de l’especulació i la destrucció.


{gallery}cicloturisme/ruta1/introduccio{/gallery}

El Parc natural dels Aiguamolls, situat a la vora del litoral de la plana altempordanesa, tocant al golf de Roses, comprèn dues àrees diferenciades, l’una al nord del curs final de la Muga i l’altra al sud. La intensa humanització d’aquest espai ha fet possible que hagi estat possible aprofitar els camins existents i senyalitzar una ruta apta per fer amb bicicleta a l’interior de l’espai natural. La ruta passa per molts llocs d’interès paisatgístic i ecològic, en concret, per dues reserves integrals: la de les Llaunes i la dels Estanys. Gràcies al suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, de l’oficina del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i de l’ajuntament de la vila comtal de Castelló d’Empúries, s’ha editat un fulletó desplegable a tot color que descriu amb tota mena de detalls els 25 quilòmetres de la Ruta dels Estanys. L’imprès situa cada punt d’interès sobre un mapa aeri que dibuixa l’entorn físic (obra de Lluís Mongé), el qual ens aporta una perpectiva molt atractiva del conjunt de l’itinerari ciclista, i fa que es pugui contemplar el recorregut a realitzar com si miressim un plafó informatiu panoràmic. Per demanar el fulletó, cal utilitzar els contactes descrits en l’apartat “més informació” de la fitxa informativa.

 

Descripció de la ruta

S’inicia el recorregut (km. 0) darrera del centre d’informació del Cortalet (FOTO 1) passant una porta i seguint la senyalització. A la dreta tenim l’estany del Cortalet i l’observatori “Quim Franch”. En passar una segona porta, a la dreta, surt el corriol per anar fins a l’observatori “Els Roncaires”. El camí segueix recte vora la tanca de la Reserva Natural. Al km. 1,450 girem a l’esquerra i en enfilem per un carril per bicicletes paral.lel a la pista fins a l’alçada del mas de Can Comes. El proper trencall (FOTO 2) ens fa girar a la dreta i rodegem l’estany Europa (hi ha els observatoris de “les Miloques”, “els Capons” i el de “Bernat de Berriac”).


Al km. 4, just després de passar per davant la porta d’entrada d’una depuradora d’aigües, ens enfilem per la rampa del pont del riu Muga, exclusiu per vianants i ciclistes. (FOTOS 3-4) Val la pena parar-se al mig del pont i observar bé el riu. El final del pont ens durà a Empuriabrava en una zona d’esbarjo. Anem cap a l’esquerra i agafem el primer carrer a mà dreta.


{gallery}cicloturisme/ruta1/descripcio{/gallery}

El seguirem sempre recte per tal de travessar Empuriabrava. (FOTO 5) Al km. 6,200 arribem al límit de la urbanització. Davant nostre i passat un pontet, s’inicia un carril bici asfaltat. (FOTO 6) Al km. 8,675, passant per sobre del rec Madral, arribem a la urbanització de Santa Margarida on s’acaba el carril-bici. Fem un gir de 180º i passem per sota el pont, vora un canal, fins a trobar la carretera que va a Palau-saverdera (km. 9). Girem a l’esquerra i seguim la carretera durant uns 2 quilòmetres. Al km. 11, girem a l’esquerra per sortir de la carretera i circular per un camí de terra que va paral.lel a una canalització d’aigua de formigó. Al km.12,800 enllacem amb la ruta de l’eix cicloturístic Figueres-Roses, i seguim el camí a la dreta.


Desemboquem a la carretera asfaltada (km. 13,350) que uneix Castelló d’Empúries amb Palau-saverdera. Tot dibuixant un 4, tombem a l’esquerra i tot seguit a la dreta, circulem per camí de terra novament. Al km. 14,150 (FOTO 7) es deixa el camí i es gira fent un angle recte a l’esquerra. Arribem (km. 14,500) als suros de l’estany de Vilaüt i al caminoi que ens acostarà a l’aguait. (FOTO 8) Tornem fins als suros i seguim el camí fins al km. 15,325, a la carretera asfaltada de Palau-saverdera, la qual seguim a la dreta. Al final de la recta (km. 16,325), enmig de la corba, agafem un camí amagat que hi ha a l’esquerra. A través d’un sender ombrívol arribem al pontet que travessa la Mugueta (km 16,825) i girem a la dreta. El camí es força estret (FOTO 9) fins al rec dels Salins, el qual seguim paral.lels cap a la dreta. Al km. 18,600 girem a l’esquerra per passar per sobre el rec dels Salins, passem pel costat del Mas Bec i seguim recte. Cruïlla de camins (km. 20,550) i seguim endavant fins a trobar la carretera, la qual atravessem i continuem per asfalt en direcció a Empuriabrava.


Al km. 21,200 just en arribar sota el pont de la carretera de Roses a Figueres ens desviem a la dreta pel camí de terra i anem a travessar el riu Muga per un gual. Pugem la rampa i seguim la carretera asfaltada per la dreta. Al costat d’un mas (km. 22,200) girem a l’esquerra per un camí de terra envoltat d’arbres. (FOTO C) Ara només cal seguir sempre el camí fins a desembocar a una carretera asfaltada que seguirem a l’esquerra i ja tornarem a ser al centre d’informació del Cortalet (km. 25).

Fitxa informativa

Localització i accés:
Entre les poblacions de Sant Pere Pescador i Castelló d’Empúries, per la carretera GIV-6216, es troba el trencall indicat del Centre d’Informació del Cortalet.

Distància i recorregut:
25 quilòmetres. Centre d’informació del Cortalet, estany d’Europa, pont sobre el riu Muga, Empuriabrava, rec Madral, urbanització Santa Margarida, Terraprims, eix cicloturístic Figueres-Roses, estany i suros de Vilaüt, carretera asfaltada de Palau-saverdera a Castelló, pont sobre la Mugueta, rec dels Salins, mas Bec, carretera de Roses a Figueres, gual del riu Muga, el Cortalet.

Tipus de camí
Camí de terra compactada, comuna en terrenys agrícoles i zones de camps, amb alguns trams asfaltats que poden correspondre a carrils bici, carrers d’urbanitzacions o bé carreteres de poc trànsit en general. També trobarem alguns senders, estrets i ombrívols, al costat de zones humides pròximes a conreus. Camí senyalitzat amb pals de fusta amb pintura blava i senyals verticals estandaritzats.

Desnivell:
50 metres.

Dificultat:
Mitjana. Camí no aconsellable per ser recorregut per nens i nenes petits amb bicicleta. Trams perillosos i poc protegits.

Aigua potable:
Al costat de l’oficina d’informació del Cortalet, Empuriabrava i Castelló d’Empúries. Cal portar una bona provisió d’aigua potable si es fa en època de forta calor.

Època recomanada:
Durant tot l’any. La primavera i la tardor són dues èpoques ideals. En el cas que bufi la tramuntana, és millor ajornar l’excursió per un altre dia sense vent.

Equip:
Bicicleta de muntanya, comptaquilòmetres, binocles, guia d’identificació d’aus i ulleres protectores contra els mosquits. Es poden llogar bicicletes a Sant Pere Pescador o Roses, almenys durant la temporada turística. Per més informació trucar a l’Oficina de Turisme.

On menjar:
Les Voltes (Castelló d’Empúries) 972 25 08 31. Can Trona (Sant Pere Pescador) 972 52 00 34.

Accessos i comunicacions

Autopista: A-7, de Barcelona a la Jonquera: sortides a Figueres i Orriols (l’Escala); carreteres: N-II, de Barcelona a la Jonquera. Ferrocarrils: Barcelona-Portbou. Informació al tels. 902 24 02 02, 972 20 70 93 i a la web: www.renfe.es. Estacions properes: Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Vilamalla, Figueres i Vilajuïga. Autobusos: SARFA, Tel. 902 30 20 25, web: www.sarfa.com

Més informació


Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà – El Cortalet – Tel. 972 45 42 22 ( <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy18226 = 'pnaiguamolls.dma' + '@'; addy18226 = addy18226 + 'gencat' + '.' + 'net'; var addy_text18226 = 'pnaiguamolls.dma' + '@' + 'gencat' + '.' + 'net'; document.write( '‘ ); document.write( addy_text18226 ); document.write( ‘‘ ); //–> n pnaiguamolls.dma@gencat.net <!– document.write( '‘ ); //–> Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la <!– document.write( '’ ); //–> ) Web: www.aiguamolls.org. Es pot visitar el parc de forma lliure durant les hores de llum cada dia de l’any, sempre respectant les normes del parc. El pàrquing del Cortalet és vigilat i s’ha de pagar una tarifa reduïda per estacionar-hi el cotxe. Departament de Medi Ambient – Parcs de Catalunya, web dels Aiguamolls: www.parcsdecatalunya.net/aiguamolls.htm Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries, plaça dels Homes, 1. Tel. 972 15 62 33 (www.castellodempuries.net). Oficina de Turisme d’Empuriabrava, c. Puigmal, 1. Tel. 972 45 08 02 (www.empuriabrava.com). Oficina de Turisme de Sant Pere Pescador, Tel. 972 52 00 50 (www.santpere.org). Oficina de Turisme de Roses, Avda.de Rhode, 101. Tel. 972 25 73 31 (www.roses-costa-brava.com)

]]>