Barcelona | 3cat24 | 19/08/2008

Ciclistes de Glasgow pedalen fins a Barcelona per homenatjar els escocesos que van defensar la República

Onze ciclistes del Club Clarion de Glasgow i una catalana han culminat aquest dimarts al migdia a Barcelona un viatge de 1.500 quilòmetres entre la ciutat escocesa i la capital catalana. Han volgut retre homenatge als brigadistes internacionals que van combatre durant la Guerra Civil rememorant el trajecte que van fer el 1938 dos socis del club escocès.

El viatge de Geoff Jackson i Ted Ward el 1938 va servir per recaptar 300 lliures esterlines per als orfes republicans exiliats a la Gran Bretanya. Precisament un dels que han pedalat durant vint dies de jornades maratonianes és Manuel Moreno, descendent de republicans exiliats: la seva mare va ser una de les nenes que va embarcar al port de Santurtzi en direcció a Anglaterra el 1938.

Una altra dels components de l’expedició és Anna Martí, de Viladecavalls, que va decidir enfilar-se a la bicicleta en record d’un amic seu, també brigadista, que va morir fa dos anys.

A més, la travessia també ha homenatjat Ray Cox i Roy Watts, dos socis més del club que van lluitar amb les Brigades Internacionals i van morir en combat amb 22 i 23 anys, respectivament. El Club Clarion, setanta anys després, continua defensant els ideals de la II República.

]]>