La setmana passada vaig descobrir, però, un tipus de vehicle que desconeixia: la bicicleta lowrider. Es tracta d’una bici –evidentment– que té el seient arran de terra i un enorme manillar. La bicicleta lowrider té una relació estreta amb la cultura chicana –la dels ciutadans estatunidencs d’origen mexicà–, segons explica Donovan Ontiveros, que juntament amb el seu germà Dylan, és el propietari de l’única botiga de Catalunya que importa dels Estats Units d’Amèrica aquest tipus de vehicle i el distribueix arreu del país.

«Als anys 20 del segle passat, l’americà tenia el poder adquisitiu per comprar cada any un cotxe nou últim model. El mexicà, en canvi, renovava el seu cada deu i no podia comprar-se el millor –relata Donovan–. Aleshores, les famílies mexicanes es trobaven els diumenges per arreglar els cotxes i fer un tomb. El pes de les set o vuit persones feia que l’auto quedés a tocar de terra.» Als joves mexicans els va agradar l’estètica d’aquests cotxes, i omplien els seus de sacs de sorra i pedres per obtenir el mateix resultat –probablement, aquests foren els primers cotxes modificats–. «Els adolescents, que no tenien carnet de conduir, baixaven els seients de les seves bicicletes.» El lowrider –la passió pels cotxes, les motos i les bicicletes que circulen arran de terra– neix per reivindicar la diferència i enaltir l’orgull de ser immigrat.

Donovan i Dylan personalitzen bicicletes lowrider a la botiga que tenen al carrer Ferlandina, al barri del Raval. La passió per la bicicleta la duen a la sang. El seu avi Joaquín Aguado, conegut com El Mochuelo, era ciclista i, segons expliquen, va ser un dels ídols de Federico Bahamontes, campió diverses vegades, a finals dels anys 50, de la volta ciclista d’Espanya. Manillar, seient, retrovisor, pedals, rodes, llum, cadena, clàxon… Qualsevol peça és feta a mida a la botiga del carrer Ferlandina. Amb la possibilitat afegida de pintar la bicicleta amb la tècnica de l’aerografia. Tant de disseny, però, no és a l’abast de tothom. Una bicicleta personalitzada pot costar fins a 2.500 euros. «És un treball gairebé artesanal», afirma Donovan. Una de senzilla en val uns 400.

El negoci no és el més important pels germans Ontiveros. «Nosaltres volem donar a conèixer la cultura chicana i lowrider a Catalunya. Per això a tothom que compra alguna cosa li expliquem d’on prové», diuen. A la botiga no només hi ha bicicletes, sinó que també es ven la roba que duen els chicanos: pantalons amples, dickes, dessuadores, sabatilles esportives, gorres d’ala ampla, ulleres de sol… Tot el gènere és importat de Los Angeles. La botiga dels germans Ontiveros no és només una botiga. És una manera de difondre una cultura.

Veure article orginal

]]>