Autors: Daniel Sabater i Selrà, Daniel Punseti Puig.
Coordinació: Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà
Editorial: Cossetània Edicions (Valls, abril de 2003, 1ª edició)
Nombre de pàgines: 128

Quina alegria i quina responsabilitat! La veritat és que quan em trobo davant un llibre tan especial com aquest, tinc la

{gallery}cicloturisme/llibres/baixemporda{/gallery} 

sensació de no saber si seré capaç d’escriure un comentari prou ben elaborat que us permeti copsar en poques paraules l’immens valor d’aquest llibre dedicat a la promoció del cicloturisme pel Baix Empordà. És una obra que només admet elogis ja que representa l’exemple o model a seguir per les futures guies promocionals d’itineraris cicloturístics d’àmbit comarcal.

Els itineraris s’han dissenyat amb molt cura i amb una gran dosi d’esforç i bon coneixement del territori per tal d’oferir un conjunt de rutes que possibiliten el descobriment paisatgístic i patrimonial de la comarca. Si tenim en compte que el Baix Empordà gaudeix des de fa gairebé dos anys de la seva xarxa rural senyalitzada de vies bici (té uns 250 km), ens trobem, sens dubte, davant una publicació necessària i coherent a la promoció del cicloturisme. Gràcies a la creació de la xarxa de cicloturisme, i paral.lelament al treball que s’ha desenvolupat per senyalitzar-la, també s’està fent un important esforç pel que fa la difusió i s’han elaborat eines de referència (fulletons en 6 idiomes, un mapa de la xarxa en 5 idiomes, aquest llibre de ruta en 5 idiomes) que permeten complementar la visita i la pedalada.

Centrant-nos en el llibre en qüestió, es tracta d’un recull de 15 itineraris que aprofita a la perfecció la xarxa creada de vies modestes, singulars i harmònicament integrades a l’entorn baixempordanès. L’esquema general dels itineraris es basa en una capçalera introductòria formada per: un títol de l’itinerari amb text introductori de la ruta; una fitxa tècnica amb informació bàsica i amb observacions i recomanacions; un mapa de la zona amb el recorregut senyalitzat; les vinyetes, amb un recull d’informació en forma d’un esquema de la zona (dibuix, distància parcial i total, pendent i descripció). El disseny del llibre de rutes és molt bo i entenedor, i des d’un punt de vista turístic complementa amb nombroses explicacions diversos llocs per on passa cada itinerari. La guia s’ha publicat en 5 idiomes diferents (català, castellà, francès, anglès i alemany) i es pot adquirir per separat segons l’idioma que s’hagi d’utilitzar.

El llibre finalitza amb un llistat d’adreces i telèfons d’interès molt útil per tal de demanar més informació a les O.T. locals, i també per arribar-se als museus més pròxims als 15 itineraris descrits.

Ens trobem, sens dubte, davant un magnífic llibre d’itineraris de cicloturisme, molt ben elaborat i que segurament tindrà un gran èxit de difusió i utilització, degut a la seva gran qualitat i a la coherència d’un treball molt ben encaminat per donar a conèixer cicloturísticament la comarca del Baix Empordà.

 

]]>