Save Our Bikes! Aquest és el lema amb el que criden 6 estudiants de la universitat Pompeu Fabra, que cansats de que els robéssin les seves pròpies bicicletes, s’han adonat que Barcelona té un greu problema amb els robatoris de bicicletes. Save our bikes El seu raonament va ser: “com podem lligar una bicicleta per a què sigui impossible robar-la?” I se’ls va ocórrer l’actuació de la imatge superior. Penjar una bicicleta dalt d’un pal per, a part de no poder-se robar, denunciar aquest problema.

Penjar una bicicleta d’un fanal per evitar el seu robatori

Com ens indiquen a la seva web, demanen aparcaments de bicicletes segurs per evitar robatoris i aconseguir una barcelona més sostenible. Ens conviden a signar la petició a la plataforma change.org. Podeu veure la nota de premsa aquí. Sense anar més lluny, nosaltres mateixos denunciàvem que gairebé a la meitat dels usuaris li han robat alguna vegada la bicicleta. Només al 2015, es van fer 923 denúncies per robatori, cosa que ha disminuit un 7%. Malgrat això, encara hi ha moltes persones que no opten per fer aquesta denúncia per deixadesa. I tot això sense comptar el pillatge que pateixen molts usuaris, que perden el seient, llums o rodes.

La proposta de l’ajuntament de Barcelona: Vadebike i…?

Fa un parell d’anys, l’ajuntament de Barcelona va fer un concurs per “minimitzar els robatoris de bicicletes a la ciutat”. El va guanyar Vadecity, una startup que va instal·lar un bloc d’aparcaments a la cruïlla de numància amb diagonal, i que les properes setmanes s’estendrà per la diagonal, Josep tarradellas i carrer tarragona. El seu sistema és un avenç més en el desenvolupament de la ciutat per a bicicletes, ja que permet lligar casc i seient, a més d’incorporar dos cadenats per lligar la resta de la bici, aconseguint fins a 3 punts d’ancoratge. [caption id="" align="alignnone" width="617"] Sistema d’aparcament vadebike, amb la capsa per al casc visible.[/caption] Malgrat això, des del BACC creiem que Barcelona ha de fer una aposta molt més forta per reduir la xacra dels robatoris, a nivell públic (Vadebike té un preu anual de 15€ + cost per ús). D’entrada, fa temps que s’ha abandonat el registre de bicicletes municipal, una eina clau per recuperar bicicletes robades. I tampoc seria necessari recuperar-lo, sinó saber coordinar-se amb altres institucions que si tenen el registre actiu i els funciona, com ara els mossos d’esquadra o la red de ciudades por la bicicleta, de la qual Barcelona n’és membre. I sobretot fer-ne difusió per aconseguir els objectius.

Aparcaments a estacions de tren: multipliquen intermodalitat

Però el més important és disposar un servei d’aparcament d’altes prestacions, que es centri en la intermodalitat i en aparcaments de mitja durada (caps de setmana / dies laborals) i de gran capacitat. La estació de Sarrià dels FGC n’és un bon exemple, però cal estendre aquest model, fixant-nos en els sistemes utilitzats a països més ciclistes. Aparcament de bicicletes a l’estació de Sarrià dels FGC Sense una oferta àmplia de places gratuïtes (especialment a usuaris de transport públic, validable amb tarjetes de l’ATM o la futura T-mobilitat) i segures, el desenvolupament de la bicicleta queda mermat per un cercle viciós al voltant del robatori.]]>