Entrevista a El Periódico de Catalunya. Assumpció Vilà: “Com a ciutadana em molesta l’incivisme de molts ciclistes”

Benvolguda Sra. Vilà,

Des del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), associació d’usuaris de la bicicleta, lamentem molt el titular de la notícia apareguda avui a El Periódico de Catalunya, ja que no fomenta la convivència i la comprensió entre els ciutadans. Ens agradaria saber fins a quin punt està d’acord amb com ha estat publicada la notícia i ens agradaria establir un canal de diàleg i comprensió amb la síndica de greuges.

El BACC està a favor del civisme de tots els ciutadans, inclosos els ciclistes. Aquest titular i les declaracions tal i com estan recollides no fomenten la convivència entre la bicicleta i la resta de modes de mobilitat, sinó que provoquen un rebuig generalitzat cap a la bicicleta. Les persones que utilitzem la bicicleta i que respectem i fomentem el civisme (pujats a la bicicleta, caminant, anant en transport públic…) estem vivint una situació difícil i vergonyosa. Ens sentim assenyalats al carrer, encara que ens comportem de forma cívica amb la bicicleta. S’està creant un caldo de cultiu de rebuig, similar al que pateixen altres sectors de la població i que no és bo per ningú.

Des del nostre punt de vista, la realitat és que la bicicleta ha incorporat una nova situació a l’espai públic, que com totes ha de trobar el seu encaix. Que entre tots hem de fomentar la convivència, ja que l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport és bo per a la ciutat i que en tot cas ens hem d’aliar per reduir els mitjans de transport que són nocius pels ciutadans.

El BACC treballa per a que l’ajuntament creï més carrils bicicleta, més aparcaments i més cultura de la bicicleta. hem de tenir en compte que 1 de cada 4 ciclistes circula per la vorera perquè té por a ser atropellats. El que hem de canviar és això, és la pacificació del trànsit que beneficia a tothom.

Per això, ens agradaria conèixer la seva opinió de primera mà i que col•laboréssim per enviar un missatge a la societat barcelonina de la importància del foment de la mobilitat amb bicicleta (0 soroll, 0 contaminació, econòmic, accessible i 100% salut) i la convivència entre la bicicleta i la resta de modes de mobilitat, que hem de posar de part de tots, que les situacions que es donen és perquè vivim un temps de transició cap a una ciutat més amable, més pacificada i la bicicleta és part de la solució.


 

HO HEM ACONSEGUIT!!

Després d’aquesta carta, el BACC va ser contactat per reunir-se amb la Síndica de Greuges de Barcelona i va mantenir una reunió cordial i amb bona sintonia.

Gairebé un any després, al novembre del 2.011, la Síndica presentava l’informe “La bici a Barcelona, assignatura pendent”  La síndica creu que la bicicleta no ha aconseguit encara un encaix correcte en la mobilitat de la ciutat i no disposa d’una xarxa viària sòlida i contínua.

Al BACC estem molt satisfets amb la resposta de la Síndica. Creiem fonamental que s’entengués d’on venen les problemàtiques. Per això la nostra feina és molt important i ens la prenem seriosament. Som conscicents que els canvis es produeixen, només cal ser constants, tenir paciència i perseverància. 

Recull de premsa

La Vanguardia

BTV

Público

ADN

 

]]>