Per tercer any consecutiu, els universitaris trien les bicicletes Bicicampus com a aposta sostenible de transport diari

Fins el proper 15 d’octubre els estudiants podran reservar la seva bicicleta. Aquells que aportin 5 amics, tenen la bicicleta assegurada.

El projecte de préstec de bicicletes torna el curs 2010-2011 a la UB i la UPC com a eina per dirigir els hàbits dels universitaris cap als transports sostenibles. La comunitat universitària que va fer servir el servei de préstec el curs anterior va puntuar amb més d’un 8 l’experiència Bicicampus 2009-2010.

Per tercer any consecutiu, el Bicicleta Club de Catalunya (BACC), en conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i la Caixa, oferirà un total de 200 bicicletes en préstec a les comunitats universitàries d’aquests dos centres.

Durant tot els curs acadèmic 2010-2011 els estudiants universitaris, el Personal d’Atenció i Serveis (PAS) i el Personal Docent i Investigador (PDI) podran gaudir d’una bicicleta en préstec que podran demanar fins el 15 d’octubre de 2010 a través del web www.bicicampus.cat. Un cop el projecte rebi totes les inscripcions, els nous usuaris de Bicicampus podran gaudir de la seva bici a partir dels dies 27 i 28 d’octubre, dates en què el BACC i les universitats efectuaran l’entrega.

El projecte Bicicampus està consolidat entre la comunitat universitària, una comunitat que entén la bicicleta com a mitjà de transport de futur, saludable i no contaminant. A l’hora de puntuar la proposta els universitaris valoren Bicicampus amb una puntuació molt alta: ho tenen clar: 8,16 sobre 10 punts (a l’edició anterior). A més, la innovació del projecte recau en què edició rere edició, Bicicampus canvia els hàbits de transport dels universitaris i els dirigeix cap a uns hàbits més saludables i amb consonància amb la sostenibilitat. Més de la meitat de usuaris del curs passat, en concret un 53, 91%, va confirmar que canviarà el transport que utilitzava habitualment (que en molts casos era el cotxe i la moto) pel transport en bicicleta, un mitjà per millorar el medi ambient.

I no tan sols els universitaris reben amb molt bon ulls aquesta proposta de promoció de la bici sinó que també l’Ajuntament de Barcelona dóna suport al projecte, juntament amb l’Obra Social de La Caixa i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Una bici de passeig urbana i equipada per gaudir les 24 hores

Això no és un Bicing. La comunitat universitària té dret a utilitzar la bicicleta de forma exclusiva i intransferible les 24 hores del dia, com si fos una bici pròpia, amb l’excepció que l’hauran de retornar a final de curs.

Les bicicletes que Bicicampus posa en préstec són de la firma Panther, model Zenit. Es tracta de bicis urbanes, de passeig i completament equipades: un vehicle segur, robust però també molt ergonòmic i estilitzat. Incorporen tots els elements de seguretat (llums de davant i darrere, reflectants i timbre) i altres elements com el portaequipatges. A més, amb l’entrega de la bicicleta el BACC dóna a l’usuari un cadenat d’u rígida i un cable de seguretat.

Serveis exclusius pels usuaris

Tots els usuaris de Bicicampus gaudeixen de serveis especials pel simple fet de tenir una bici en préstec. En primer lloc, en el moment d’entrega de la bicicleta els tècnics del Bicicleta Club de Catalunya ofereixen una sessió de formació i assessorament sobre com moure’s amb bicicleta per la ciutat: ensenyen els usuaris com lligar la bicicleta correctament i donen consells de seguretat. Una altra avantatge de ser usuari de Bicicampus és poder gaudir dels beneficis, de manera gratuïta, de ser soci del BACC: ja que el carnet de l’associació inclou una assegurança de responsabilitat civil en els desplaçaments amb bici i múltiples descomptes en botigues de bicicleta. I per últim, la comunitat universitària pot reparar la seva bicicleta a un preu molt econòmic al Punt Bici que el projecte disposa pels usuaris de Bicicampus. El Punt Bici és un punt mòbil d’assistència mecànica i informació sobre la bicicleta que els usuaris trobaran a les universitats, i on es reparen bicicletes Bicicampus sense cobrar la mà d’obra.

Projecte transformador de la mobilitat a les universitats

El BACC proposa a les universitats de Catalunya, i en aquest cas en concret, a l’Ajuntament de Barcelona i la UB i la UPC que acompanyin aquesta campanya de promoció amb polítiques restrictives d’aparcament de vehicles motoritzats, per tal de fer-la més efectiva i aconseguir un canvi real cap a la mobilitat amb bicicleta a la universitat. Arreu d’Europa, la bicicleta és el principal mitjà de transport a les universitats i han comprovat que la limitació de l’aparcament de cotxes ha ajudat molt a incrementar l’ús de la bicicleta. Les bicicletes Bicicampus formen part de la campanya Bicicampus, engegada el 2007, per tal d’aconseguir que la bicicleta es converteixi en el principal mitjà de transport a les universitats de Catalunya. La campanya consta també d’una pàgina web amb informació sobre itineraris per anar amb bicicleta a les diferents universitats catalanes, consells per circular, a més de tot un seguit de raons per agafar la bicicleta.

El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) és una associació d’usuaris de la bicicleta sense ànim de lucre, que treballa per fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà habitual. Entre les seves línies d’actuació hi ha promocionar la bicicleta a l’entorn universitari per potenciar l’ús d’aquest mitjà de transport, sa, 100% ecològic i econòmic, en els desplaçaments a la universitat entre els estudiants, amb la finalitat de promoure un canvi de model cap a una mobilitat més sostenible.

Més informació: www.bicicampus.cat www.bacc.cat 902 532 222

]]>