0. Mesures d’urgència

Si conserveu les capacitats d’actuar, heu d’evitar el fenomen de sobre-accident, és a dir que degut a l’accident, aquest en provoqui d’altres i agreugi la situació. Per això:

Telèfon d’emergències

> 112


(policia,assistència sanitària i bombers)

> Mireu de posar-vos en un lloc segur, i que els vehicles involucrats també s’aparquin correctament per no posar en perill a cap altre persona.

1. Respireu profundament

> Molt sovint els accidentats, encara que no estiguin ferits, es troben en un estat de xoc i confusió. És normal. Seieu un moment per recuperar la calma, i preneu el temps que us faci falta per tranquil·litzar-vos.

2. Intenteu trobar testimonis

> Intenteu trobar els passants que hagin pogut ser testimonis del vostre accident i demaneu-los de quedar-se un moment a prop. Preneu les seves dades.

3. Noteu el número de la matrícula del cotxe implicat

4. Totes dues parts estan d’acord

> En aquest cas es pot omplir el formulari de Declaració Amistosa que faciliten les asseguradores. Abans de signar, comproveu que tant el croquis com les dades indicades al formulari són correctes. Si no ho són, absteniu-vos de signar. No cal saber qui es responsable per omplir la declaració, només cal estar d’acord amb els fets. La major part de les asseguradores no intervindran si reconeixeu explícitament al vostra responsabilitat, per tant no escrigueu mai ‘és culpa meva’, encara que n’estigueu convençuts.

5. El conductor es mostra malintencionat o no esteu  d’acord amb els fets

> Si, per exemple, el conductor es nega a donar les seves dades no dubteu en cridar a la policia. En qualsevol cas, no dubteu en declarar-vos ferit per molt petit que sigui el vostre mal, d’aquesta manera tothom us farà molt més cas, i sobretot perquè els dolors forts es manifesten sovint amb un cert retard respecte el moment de l’accident. Podeu manifestar que no serà necessària cap ambulància, però en el cas de que algú ja l’hagi avisat sigueu pacients i espereu que arribi, la policia arribarà amb el mateix avís.

6. No us deixeu impressionar per la reacció de l’automobilista

> Després d’un accident la reacció de la gent és sovint exacerbada per l’estrès patit. Això és vàlid tant pel ciclista, com per l’automobilista. Heu passat tots dos molta por i es probable que us comporteu amb agressivitat. Espereu doncs que això passi una mica. Estareu tant més tranquils, si teniu una bona assegurança.

7. L’automobilista s’ha donat a la fuga o no vol quedar-se en el lloc dels fets

> No dubteu en posar una denúncia a la policia per delicte de fugida. Doneu totes les dades que haureu pogut obtenir (sobretot dels testimonis!). Tot el pes de llei caurà sobre el conductor.

8. Preveniu la vostra companyia d’assegurances el més ràpidament possible

]]>