Per aquells que us heu decidit a fer el pas i anar per primera vegada amb bicicleta per fer els vostres desplaçaments habituals, us recomanem uns quants consells que us ajudaran a no sentir-vos atabalats.

Si ja sou habituals, però voleu encomanar aquest saludable costum a les vostres amistats, podeu fer servir aquest consells per tal de no sentir-vos al dia següent frases com “ho vaig intentar però no ho penso repetir”

 1. Comença escollint itineraris que coneguis molt bé El millor és que aquests itineraris siguin curts, tranquils – sense massa cotxes o vianants – i amb poques cruïlles.

 2. Comença anant per vorera o zones de vianants Si està permès anar per vorera o zones de vianants, realitza itineraris d’aquest tipus. Si no està permès, escull carrers estrets. 

 3. No ho has d’aprendre tot el primer dia! Si en algun moment no et sents segur/a, per exemple a les rotondes o cruïlles difícils, baixa de la bicicleta i ves per la vorera com qualsevol altre vianant. 

 4. Prova-ho durant el cap de setmana Quan tothom està més relaxat i qualsevol situació compromesa amb d’altres transports o vianants és més excusable. 

 5. Desenvolupa les teves habilitats sobre les dues rodes Aixecant una mà del manillar per practicar la senyalització de gir, pujant i baixant una vorera, mirant cap enrera sense perdre l’estabilitat, canviant les marxes, portant una bossa a l’esquena o a la bicicleta…

 6. Ves provant recorreguts més llargs A mida que tinguis més seguretat, pots anar provant recorreguts més llargs i amb més dificultats.


Quan ja sentis seguretat de dominar tant el vehicle com l’entorn, decideix-te per només un recorregut que necessitis fer durant la setmana, com pot ser per exemple anar a la feina, al gimnàs o al curset d’idiomes.


 1. Estudia el recorregut amb ‘ulls de ciclista’

  És a dir, carrers amb menys trànsit, com superar les cruïlles, la inclinació del terreny… 

 2. Pensa on deixaràs la bici en el lloc de destí

 3. Prova de fer el recorregut d’anada i tornada durant el cap de setmana, si encara no ho has fet.

 4. Escull millor un dimarts que no pas un dilluns.

 5. Surt amb temps per gaudir del recorregut i no sentir-te pressionat/da pel temps. Quan dominis el recorregut, segur que el faràs més ràpid!

 6. No baixis la guàrdia, encara que coneguis bé el recorregut. Estigues sempre pendent dels moviments dels altres.

 7. No et sorprenguis si de bon matí vas amb un somriure… és l’efecte bicicleta el que estaràs sentint!

 
Si us ha agradat l’experiència, proveu d’altres recorreguts i la combinació amb d’altres transports.

]]>