Busca una ruta segura:

Tria els itineraris més adients (carrils-bici, carrers de poca circulació,…). A l’hora de circular pels parcs o bé per la muntanya, sigues respectuós/a amb l’entorn. Quan circulis per la calçada:

Circula amb prudència i respecta les normes de circulació. Utilitza sempre que puguis el carril de la dreta més proper a la vorera, i en tot cas circula sempre pel centre del teu carril, mantenint així una distància segura amb els altres vehicles. Fes servir els carrils-bici i respecta la senyalització específica per a bicicletes. Consulta el reglament general de circulació o la ordenança municipal de Barcelona referent a les bicicletes.


Guarda una distància prudencial amb la vorera i els cotxes aparcats:

Una porta que s’obre, un vianant que baixa de la vorera, etc. et pot obligar a fer un moviment brusc. També per això has de circular sempre pel centre del teu carril. Respecta els vianants:

Quan circulis per voreres, illes de vianants i passeigs, respecta la preferència de pas dels vianants i adequa la teva velocitat segons la seva afluència, sense sobrepassar els 10 km/h. Pensa que el vianant sempre hi té prioritat. Abans de fer maniobres:

En les maniobres d’avançament o de canvi de direcció, fes-ho progressivament i amb seguretat, indicant-les amb anterioritat i assegurant-te que t’han vist. Per fer-te respectar i fer respectar el teus drets:

No dubtis de fer servir el timbre o alçar la veu. Recorda que, si vas per carril-bici, tens prioritat sobre els vehicles a motor que el creuin. A la nit, fes-te veure:

És molt important que, de nit o amb poca llum, utilitzis materials reflectants i enllumenat perquè els altres et vegin. Escull bé la bicicleta:

Qualsevol bicicleta és bona per a la ciutat. No obstant això, una bicicleta de ciutat o una híbrida és més còmoda i segura. Si, a més, és poc atractiva, serà més difícil que te la robin. Troba la teva! Tingues la bicicleta en bon estat:

Abans de sortir, revisa els pneumàtics, els frens i les llums de la teva bicicleta. Fes-li fer revisions periòdiques en una de les botigues especialitzades.  Pots trobar la teva al directori de botigues. Combina la bicicleta amb el transport públic:

Si el teu recorregut és massa llarg, o t’obliga a anar per carrers amb molt de trànsit, prova de combinar la bicicleta amb el transport públic. Aquí trobaràs com ho pots fer. Per a la teva tranquil·litat:

Contracta una assegurança de responsabilitat civil . Pots aconseguir-la fent-te soci del BACC. Et recomanem:

Planteja’t si no et convé portar casc. Pot ser útil en cas de caiguda, i recomanable per als infants. La veritable seguretat, però, es basa en la moderació de la velocitat i el respecte entre tots els usuaris i usuàries del carrer. En cas d’accident:

Si veus una persona ferida per accident, no la toquis, i demana ajuda a persones experimentades. Si l’accident l’has patit tu, no et moguis; espera ajuda mèdica encara que et sembli que no ha estat res. Clica aquí per saber més sobre el tema.


Finalment, posa’t en contacte amb altres ciclistes!

Per estar ben informat/da, fer arribar les teves queixes i propostes i treballar per la promoció d’aquest mitjà de transport, participa amb les associacions. Quantes més bicicletes hi hagi circulant, més segurs seran els carrers i menys contaminada estarà la ciutat.

]]>