Dia Mundial de la bicicleta · 3 de Juny 2019

Pedala tots els dies i a celebrar-ho un cop a l’any!

Us recordem els beneficis d’un vehicle tan eficient com la bicicleta.

Per què moure’s amb bicicleta?

  • La bicicleta és un mitjà de transport sostenible, senzill, assequible, fiable, net i ecològic que contribueix a la gestió ambiental i beneficia la salut.
  • La bici pot servir com a instrument per al desenvolupament, no només com a mitjà de transport, sinó també en facilitar l’accés a l’educació, l’atenció de la salut i l’esport.
  • La relació entre la bicicleta i el seu usuari fomenta la creativitat i la participació social; així mateix, permet al ciclista conèixer de primera mà l’entorn local.
  • És un símbol del transport sostenible i transmet un missatge positiu per a fomentar el consum i la producció sostenibles; a més, repercuteix beneficiosament en el clima.

L’abril de 2018, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 3 de juny com el Dia Mundial de la Bicicleta.

Els antecedents

Reconeixent la singularitat, la longevitat i la versatilitat de la bicicleta, que porta en ús dos segles, i que constitueix un veritable mitjà de transport sostenible, senzill, assequible, fiable, net i ecològic que contribueix a la gestió ambiental i beneficia la salut, l’abril de 2018, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 3 de juny com el Dia Mundial de la Bicicleta.

Alumne Biciescola – Foto realitzada per Xavier Calvo

Tradicionalment el Dia de la Bicicleta s’ha celebrat a tot el món cada 19 d’abril amb la finalitat de promoure l’ús d’aquest mitjà de transport, cridar l’atenció sobre els drets i deures dels ciclistes i destacar els seus beneficis per a la salut i per a la mobilitat sostenible.

La data fa referència al 19 d’abril de 1943, quan Albert Hofmann (Suissa), conegut com «el pare del LSD», realitzava en el seu laboratori un experiment amb una substància per a determinar els seus efectes psicotròpics, com que l’ús dels vehicles motoritzats estaven prohibits a causa de les restriccions imposades per la guerra (Segona Guerra Mundial); va decidir realitzar el viatge en bicicleta.

Es va començar a celebrar el dia de la bicicleta l’any 1985 i es va popularitzar arreu del món.

“El missatge principal d’aquesta celebració és per a mostrar que la bicicleta pertany a i serveix a tota la Humanitat, incloent-hi especialment la lluita contra el canvi climàtic, la contaminació i la congestió del trànsit.

 

Passeig de Gràcia (Barcelona)

 

Font: Wikipedia i Nacions Unides.

Compartir

Relacionat